neděle 5. dubna 2015

RHB po plastice LCA část 1

Dnes jsem se rozhodla pro zcela nový článek a zcela jiný od předchozích. Jelikož jsem 14 dní po plastice LCA (ligamentum cruciatum anterior), neboli předního zkříženého vazu, rozhodla jsem se, že se s Vámi podělím o svá cvičení. Kéž by i někomu z Vás, kteří máte stejný problém, dopomohly k udržení svalové hmoty a tím pádem k větší stabilitě kolena. Cviky, které zde uvedu, cvičím po BTB plastice LCA (bone-to-bone = pattelární štěp = jizva přes čéšku dlouhá kolem 10 cm, odhaduji). Nicméně se domnívám, že většinu z těchto cviků je vhodné zařadit i po plastice z hamstringů (m. semitendinosus, m. gracilis).


Týden po plastice takto vypadá mé koleno, ještě ho zdobí stehy, které jsou nyní pryč. Otok není nic neobvyklého, i když ta noha vypadá jak noha slona :).

Nejdůležitější je samotné rozhýbání kolena, na kterém se začíná pracovat hned v nemocnici. Pomocí motorické dlahy se cvičí flexe (ohyb) a extenze (natažení). Je to hodně individuální, někdo doporučuje první den začínat na 60° flexe, někdo doporučuje začínat dle možností pacienta a jeho bolestí, tudíž klidně i na 25°. Já osobně jsem se na to vrhla, požádala jsem o dlahu 2x denně, hned den po operaci jsem to ráno nastavila na 50° a po večeři už na 60°. Další den jsem si to nechala nastavit na 70° a večer na 75°. Více jsem nedala, koleno bylo hodně plné a ten ohyb šel už těžce. Pak jsem šla domů a veškeré cvičení bylo na mně.

Ještě v nemocnici jsem začala mírně zvedat nohu nad podložku, tzn. asi 4 cm. Nataženou nohu a cítíte, jak m. quadriceps zabírá. Vhodné flektovat a extendovat kotníky, nejen kvůli prevenci před trombózou, ale divili byste se, jak rychle ty klouby zatuhnou :). S krouživými pohyby si nejsem jistá, ty bych zatím raději vynechala, ale to je můj osobní názor, lépe by Vám řekl samozřejmě lékař.

Několik dní po operaci je vhodné zařadit izometrická cvičení. Co to znamená? Posilujete stehenní svaly, ale neměníte délku svalu, pouze jeho napětí. Prostě ho zatínáte - jak na to? Čtěte dále.

Začínám od cviků, které je dobré cvičit téměř hned a stupňuji to ke cvikům, které je vhodné zařadit později. Není to univerzální návod, nicméně já ho využívám a myslím, že je moc fajn. Vždy je samozřejmě dobré konzultovat cviky s ošetřujícím lékařem, ale tyto by měly být bezpečné, aby nedocházelo k nevhodnému zatěžování končetiny.

Jednou z nejdůležitějších zásad je zásada respektování únavy! Pokud cítíme, že noha už je unavena a těžce se nám cvičí a zatínají svaly, je vhodné s cvičením skončit, protože podvědomě můžeme zapojovat jiné svaly a zvykat si na špatné posilovací stereotypy, které je pak velmi těžké zpětně odstranit!!!

Je dobré poradit se s lékařem o vhodnosti cviků, případně doptat se, jak je štěp upevněn, zda nehrozí jeho vytažení při cvičení! Nicméně izometrická cvičení by měla být vhodná a bezpečná pro posilování, tudíž se domnívám, že nemusíme mít strach o své štěpy :).

Cviky samozřejmě nejsou vázány jen na utržený přední zkřížený vaz, ale i pro ty z Vás, kteří si chcete přilepšit a nenáročnou formou uvézt do větší formy vaše kvadráky! :)

Cvik 1:
Sedíme na místě, kde si můžeme volně natáhnout nohy. Je jedno, zda je to gauč, země či postel. Buď se opřeme o nějakou opěrku, anebo o ruce. Nohy máme natažené a špičku přitahujeme k holeni. Držíme 10 vteřin a pak ji na 10 vteřin zase uvolníme. Tento cvik se dá obměňovat - střídáme nohy, nejdříve napneme levou, poté pravou. Vhodné je minimálně 10-15 opakování. Je fajn 1 série, ovšem po 3 budou Vaše nohy jásat.
Protahujeme jím zadní stranu stehen, zapojuje se stehenní sval.

Cvik 2:
Sedneme si na zem, natáhneme nohy a nataženýma rukama se opřeme za zády, případně se zády opřeme o zeď, křeslo, gauč, cokoli. Následuje zatnutí stehenních svalů, cítíme v nich napětí. Zatnutí držíme okolo 10 vteřin, pak povolíme a 10 vteřin je pauza. Stejně jako první cvik, i tento se dá obměnit střídáním zatínaných končetin. Avšak je vhodné cvičit obě končetiny kvůli stejnému posilování. Ideální je zase 10-15 opakování, super je, pokud si dáte více sérií. Samozřejmě zde platí, že čím více si uděláte času pro sebe a pro cvičení, tím více Vám to koleno a jeho stabilizátory oplatí.
U tohoto cviku výrazně cítíme zapojení stehenního svalu, což je naším záměrem.

Cvik 3:
Ve stejné poloze jako předchozí dva cviky. Sedíme a o něco se opírám zády.
K tomuto cviku potřebujeme Overball, ručník, polštář, nebo cokoli, co je nám dostupné a lze vložit mezi kolena. Takže máme třeba Overball (doporučuji, s tím cvičím já a je to prima), který si vložíme mezi kolena a oběma nohama ho stlačujeme. Stlačíme, držíme 10 vteřin a povolíme znovu na 10 vteřin. Sama jsem si udělala obměnu, držím 15 vteřin a 10 si dávám pauzu. A klasika - 10-15 opakování v sérii, přičemž je vhodné sérií více.

Cvik 4:
Lehneme si na záda, natáhneme nohy. Zdravou nohu pokrčíme tak, aby ploska nohy (chodidlo) se opíralo celou plochou o zem. Operovanou nataženou nohu s kotníkem ve fajfce (přitažená špička k hleznu) zvedáme do výšky 20 cm nad zem. Dobré je v 20 cm nad zemí zastavit na 5 vteřin a zase pokládat - ale nikdy nepoložíme nohu zcela na zem, vždy necháváme pod nohou místo nad zemí. A zase 10-15 opakování v 1 sérii, přičemž 3 série jsou suprové :). Toto je cvik, u kterého je vhodné vědět více o svých možnostech, neboť zvedáme-li nohu příliš vysoko a krátce po operaci, zapojuje se více stehenní sval a to by mohlo způsobit problém s vytažením štěpu. Nicméně mým lékaře mi bylo sděleno, že toto by u BTB štěpu, který mám připevněný jedním titanovým a dvěma vstřebatelnými šrouby, nemělo hrozit, štěp drží dostatečně pevně. Ale já jsem nedůvěřivý Tomáš, takže se snažím zvedat kolem 20 cm odhadem, než se dostanu na RHB pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.
Navíc tento cvik nedělám u obou končetin, protože zatím v leže na zádech nepoložím operovanou končetinu tak, abych se opřela celou ploskou o zem. Posiluji tedy pouze operovanou nohu - vlastně ani nevím, jestli je vhodné se o flektovanou končetinu v této fázi léčby opírat, i když ne silou, při zvedání druhé končetiny.

Cvik 5:
Zůstaneme ležet, zdravou nohu natáhneme na zem. Operovanou zvedneme a provádíme addukci (přitažení) a abdukci (odtažení), tzn. plynulým pohybem nohou hýbeme směrem nad zdravou končetinu (addukce), kdy cítíme aktivaci m. vastus medialis, tedy části kvadricepsu, která má největší tendenci atrofovat po operaci a poté ji odtáhneme na druhou stranou, tedy směrem od zdravé nohy a jakoby od těla do boku. Představte si, že ležíte na zádech a někdo nad vámi hýbe kyvadlem zprava doleva, přesně tento pohyb kopíruje operovaná končetina.
Vhodné je cvik provádět zase 10-15 opakování v sérii a dobré je zařadit více sérií.

Cvik 6:
Už si můžeme sednout a zase se opřít o opěradlo či ruce. Operované koleno podložíme Overballem, ručníkem, nebo složenou dekou. Snažíme se tlačit podložení směrem k zemi, přitom se snažíme narovnat končetinu. Tedy jakoby zvedáme bérec, abychom narovnali celou nohu a zároveň tlačíme k zemi Overball, ručník, děku či cokoli, co je měkké a poslouží nám jako podklad kolena.

Sem potud zatím cvičím já, cca 14 dní po operaci. Zatím nemám lepší informaci, zda mohu cvičit něco více či ne. Nicméně si myslím, že zařazení rotopedu bez zátěže je úplně vhodné! Na to se chystám v následujících dnech a pokud budu mít typy na nová cvičení, určitě je sem dodám.

K jednotlivým cvikům možná přibude foto-návod, protože si nejsem jistá, zda jsem všechny cviky napsala pochopitelně :).

Zatím se mějte a pokud máte svoji vlastní zkušenost či typy na další vhodné cviky, sem s nimi! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat